De obicei, pentru schimbarea cartusului pentru prima oara la o imprimanta, este necesara studierea manualului de utilizare a echipamentului, insa, cu putina atentie, urmand indrumarile de mai jos, acest pas poate fi eliminat cu succes. 

Cand se inlocuieste cartusul imprimantei ?

  Atunci cand imprimanta listeaza fad, cu intreruperi, lipsesc culorile sau, pur si simplu, calitatea listarii a scazut si nu va mai multumeste. La unele modele de imprimante este solicitata inlocuirea cartusului printr-un mesaj afisat pe ecranul imprimantei sau al calculatorului. 

  Etapele inlocuirii cartusului de imprimanta:

  1. Asigurati-va ca aveti imprimanta pornita, legata la calculator (nu toate imprimantele necesita conectarea la PC pentru a inlocui cartusul) si alimentata cu hartie.

  2.  Deschideti capacul imprimantei, pentru extragerea cartusului. 

    •  La unele modele trebuie ridicat, la altele se prezinta ca un panou situat in fata imprimantei. 

    •  In cazul imprimantelor cu cerneala, suportul pe care stau cartusele se va deplasa automat in pozitia de inlocuire a acestora. 

    •  La unele modele EPSON, pentru a aduce cartusele in locul in care acestea se pot inlocui, este necesara apasarea butonului cu semnul “triunghi rosu” pe el. 

    •  La cateva modele de imprimante laser color, pentru in locuirea cartuselor este necesara selectarea din meniul imprimantei sau de pe calculator a culorii pe care doriti sa o inlocuiti. 

    •   Pentru imprimantele laser monocrom (negru), de obicei, inlocuirea se poate face foarte usor, tragand de manerul cartusului pana ce acesta iese din echipament.  

 Fiecare tip de imprimanta are un alt sistem de retentie a cartusului, iar scoaterea acestuia difera de la un model la altul, neexistand o metoda universala de inlocuire a cartuselor. Este FOARTE IMPORTANT SA NU FORTATI mecanismele, in cazul in care ceva nu merge usor, fiind recomandat sa va opriti si sa va asigurati ca respectati procedura de inlocuire, din manual. Chiar si la unele modele laser, cum ar fi cele de la Brother sau Kyocera, trebuie actionate unele parghii sau butonase pentru inlocuirea cartuselor. Aceastea sunt foarte usor de identificat dupa culoare: albastru sau verde. Inainte de a scoate cartusul, cel mai bine este sa faceti o poza sau sa memorati foarte bine pozitia cartusului si culoarea (in cazul in care aveti o imprimanta color).

 

  1. FOARTE IMPORTANT! Analizati cartusul cumparat cu cel existent in imprimanta! Inainte de a desface ambalajul cartusului, verificati daca pe cutie se regaseste enumerata la modelele de echipamente si imprimanta dumneavoastra, apoi daca codul de pe cartusul de inlocuit este acelasi cu codul de pe ambalaj. Daca tot nu sunteti sigur ca ati cumparat cartusul potrivit sau nu ati gasit niciunul dintre coduri pe ambalaj, contactati-ne inainte de a desface cutia cartusului nou. Se poate sa se fi comandat gresit sau sa fie o greseala de expediere, astfel incat, cel mai bine este sa facem o verificare suplimentara.  

 Daca totul e OK pana acum, puteti merge mai departe, realizand o verificare vizuala a celor doua cartuse. Nu intotdeauna exista o asemanare perfecta ca forma, mai ales in cazul cartuselor compatibile, fara ca acest lucru sa insemne ca nu se potrivesc. 

 Atentie!!! Toate cartusele, indiferent daca sunt laser sau cu cerneala, au o protectie:

  •  La cartusele cu cerneala cautati banda de pe capul de printare, care se inlatura tragand usor. 
  • Cartusele laser au, insa, una sau chiar doua protectii, respectiv un capac negru (in general la cartusele pentru imprimantele Samsung) sau o protectie portocalie, iar in lateral o banda transparenta, ce trebuie trasa usor, pana iese in totalitate din cartus.

  1. Inlocuirea propriu-zisa. Dupa instalarea in imprimanta a cartusului, indiferent daca este laser sau cu cernerala, imprimanta isi va face un ciclu de mentenanta pentru amorsarea sistemului de cerneala si verificarea diuzelor cartusului sau calibrarea culorii, in cazul celor laser. La sfarsit, imprimanta va lista o foaie de test pentru verificarea modului în care listeaza noul cartus. Daca imprimanta omite acest pas, nu va speriati, deoarece nu toate imprimantele efectueaza automat testul de calitate, in special cele vechi avand nevoie de o comanda din calculator pentru asta.

 In cazul in care nu sunteti multumit de calitatea listarii, ne puteti contacta pentru a stabili cauzele posibile si a gasi rezolvarea.

 Cu speranta ca acest articol v-a fost de ajutor, vom reveni cat de curand si cu alte informatii necesare utilizarii echipamentelor de printare, atat in activitatea voastra de la birou, cat si de acasa.